Как да почистим дома след ремонт

17.02.2020

Професионално почистване на дом след ремонт

Ремонтните дейности винаги са едно голямо изпитание за всяко домакинство. Статистиката дори ги нарежда на едно от челните места, когато става дума за ситуации, които причиняват най-голям стрес. А най-лошото е, че когато майсторите си отидат, вие се оказвате сами насред едно истинско „минно поле“ – навсякъде дебнат капани, изградени от боклуци, в които не само децата, но и всеки друг може да се препъне, а да не говорим за чистотата на повърхностите, меките настилки и дамаските. Всеки, който е преживял наскоро ремонтни дейности, е наясно за какво става дума.

Да се отървете от безпорядъка е трудно, но все пак с известни трикове бихте могли да се справите и за сравнително кратко време. Нека видим кои са основните етапи.

Да премахнем прахта

Прахта е първото нещо, което трябва да почистите, защото остатъците от строителните отпадъци могат да причинят голяма вреда на здравето. Затова, след като ремонтът приключи, почистването трябва да започне именно оттам. Най-добре е да си приготвите достатъчно чували, в които да събирате за по-лесно изхвърляне всички боклуци. За финия прахоляк използвайте прахосмукачка, а след това твърдите повърхности трябва да бъдат забърсани с мека кърпа и подходящ препарат. Особено внимание обърнете на огледалата и стъклените елементи от декора като паравани, прегради и прозорци.

Как да премахнем остатъците от полепнали по повърхностите строителни материали – вар, цимент, боя?

Често пъти отстраняването на подобни остатъци, особено ако те са засъхнали, става доста трудно и крие риск от повреда на повърхността под тях. Можете да използвате препарати, но е необходимо внимателно да ги подбирате, защото някои от тях биха могли да направят повече вреда, отколкото да помогнат. Една добра стара бабина рецепта е да разтворите в литър вода сок от един лимон или 3-4 супени лъжици оцет. След като третирате проблемните места с този разтвор, отстраняването на засъхналите петна от вар и цимент ще е по-лесно.

Колкото до боите, тези, които са на латексова основа, също могат да се повлияят от „бабиния разтвор“, но за по-силните бои ще се нуждаете от обезсмаслител или разредител. Затова е добре такива петна да бъдат отстранявани своевременно, още докато са пресни. Тогава няма да се нуждаете от специални препарати, а ще бъде достатъчно да ги избършете с кърпа.

Как да отстраним петна от силикон?

В този случай трябва да се действа точно обратно – ако се захванете да търкате прясно петно, усилията ви ще са напразни. По-добре изчакайте да изсъхне, след това лекичко го отлепете, като го подхванете от края с някой остър предмет, например нож или шпатула.

Да се погрижим за отстраняването на миризмите

Можете да използвате следния трик за бързо премахване на неприятни миризми, например задушливата миризма от прясно боядисани повърхности – поставете в помещението купичка със сода бикарбонат или обикновена сол и те ще ги абсорбират.

Най-добрият подход за справяне с неразборията след ремонт обаче си остава наемането на фирма за професионално почистване. Специалистите ще се справят впечатляващо бързо, тъй като притежават добър опит, а и разполагат с необходимата техника. Така вашият дом ще блесне много по-скоро и ще ви остане единствено да се насладите на ефекта от направения току-що ремонт.

Сподели

Абонирайте се за нашия newsletter