Как да поддържаме чистотата на душ кабината в банята

12.02.2020

Почистване на душ кабина в баня

Душ кабината е неизменен елемент от всяка модерна баня. Тя има огромни предимства и затова все повече хора залагат на нея – не само внася много очарование в помещението, но и предпазва другите зони от влага, и допринася за повече комфорт при изпълнение на ежедневните хигиенни процедури.

Но както и при всички останали други части от интериора, тя също изисква съответните грижи и поддръжка. Кои са най-основните неща, които трябва да знаем за надеждното ѝ почистване, ще разберете сега.

Душ кабините са изработени от стъкло, което може да бъде съвсем обикновено или пък закалено, устойчиво на наранявания и износване. По-луксозните модели разполагат и със специално покритие, което отблъсква от повърхността водата и праха.

В случай че разполагате с душ кабина от по-висок ценови диапазон, тогава грижата за нейното почистване ще бъде по-облекчена. Още повече, че при това няма да се притеснявате от счупване, тъй като стъклото ще е значително по-здраво, в сравнение с обикновените стъкла. Във всеки останал случай е необходимо да действате с повече внимание.

Отстраняване на мухъл

Всички знаем, че мокрите помещения са податливи на появата на мухъл. Той далеч не е единствено козметичен проблем, дори точно обратното - някои щамове могат да бъдат изключително опасни за здравето. Затова преди да започне истинското миене, първо трябва да се погрижим за премахване на плесента. Това може да стане чрез специализираните препарати за премахване на мухъл или с бабината рецепта, която включва смес от равни части сода бикарбонат, лимонов сок/оцет и вода. Изтъркайте проблемните места и изплакнете.

Цялостно измиване на душ кабината

Можете да използвате специална четка и препарат, ако замърсяванията са по-сериозни. Цялата повърхност се третира със специалните почистващи средства, предназначени за стъкло, след което може да облеете и да изплакнете добре. Хубавото в случая е, че душ кабината е инсталирана в помещение, в което не е необходимо да пазите от вода пода и стените. След като я изплакнете, задължително трябва да подсушите. Щеше да е хубаво, ако можеше да я оставите да си изсъхне сама, но, за съжаление, пръските и следите от оттеклите се вадички с вода веднага ще се откроят по цялата повърхност. Затова подсушаването е задължително.

Почистване на аксесоарите

След като вече сте приключили с основната част, е ред да се погрижите за аксесоарите. Избършете внимателно и излъскайте до блясък всички фитинги, тръбата на душа и останалите принадлежности, ако има такива. След като вече всичко е въведено в ред, можете да ароматизирате с подходящи средства за повече свежест.

Действително, почистването и поддръжката на душ кабината в банята е много трудоемко занимание. Но ако го пренебрегнете, има сериозна опасност да навредите на здравето си. В случай че нямате възможност да се справите сами, винаги можете да прибегнете до услуги на фирма за професионално почистване, защото професионалистите със сигурност ще свършат работата и по-бързо, и по-качествено.

Сподели

Абонирайте се за нашия newsletter