Как да се грижим за луксозните пухкави килими, за да изглеждат винаги перфектно

02.02.2020

Почистване и пране на пухкави килими

Безспорно пухкавите килими са едно от най-очарователните допълнения към интериора на дома. Те са не само са изключително атрактивни на външен вид и могат да облагородят всяко пространство, но и са невероятно нежни и приятни на допир. Кой не би желал да потопи стъпалата си в тази прелест от изящни, меки нишки и да се наслади на едно невероятно преживяване ?

Удоволствието е ненадминато, но заедно с чудесните си предимства, пухкавите меки подови настилки имат и един сериозен недостатък - тяхната поддръжка. Докато обикновените меки настилки се почистват сравнително лесно, дългите нишки на пухкавия килим изискват по-специални грижи. Да видим какви по-точно.

Материята е от значение

За това дали пухкавият килим ще се замърсява по-лесно, или по-трудно е важна и материята, от която е изработен. Известно е, че естествените влакна събират много по-лесно мръсотия, в сравнение със синтетичните. Същото важи и по отношение на завалването. Ако вашият килим е от естествени материали, ще се наложи да полагате по-често грижи за него.  

Грижа според дължината на нишката

Килимите, чиито нишки са по-дълги от 15 мм, се считат за дълги. Разбира се, някои са значително по-дълги и общото правило е, че дължината е в пряка пропорционалност с трудността на почистването им. Тоест, колкото по-пухкав е един килим, толкова е по-специфична поддръжката му.

Сухо почистване 

Знаем, че подът в дома е една от най-рисковите по отношение на замърсяванията зони. По килима постоянно се сипе прах, косми от нас самите или пък пух от домашните любимци, а най-неприятното от всичко е, че тези неща проникват дълбоко и така отстраняването им е още по-трудно. Единственият начин да го почистите в домашни условия е да го минавате редовно с мощна прахосмукачка. За най-дългокосместите меки подови настилки това трябва да става поетапно първо в една, а после в друга посока. В противен случай почистването е неефективно, защото нишките се слягат на една страна и така реално затрупват под себе си боклуците, възпрепятствайки отстраняването им. И още нещо важно – даже и килимът да изглежда чист, препоръчително е да го минавате с прахосмукачка поне веднъж седмично.

Мокро почистване

Ако по някаква причина по килима ви са се появили петна, тогава се нуждае от мокро почистване със специални препарати. Информирайте се добре кои от предлаганите на пазара са подходящи, защото има опасност да увредите структурата на тъканта. След това внимателно третирайте петното, като за по-сигурно изпробвайте първо на някое по-скрито място, за да прецените дали няма да се получи обезцветяване, или пък друга вреда. Ако всичко е наред, продължете процедурата по почистване на петната, след което избършете и подсушете местата. Когато замърсяванията са повече, а и за да гарантирате унищожаването на микроорганизмите, настанили се в дългите влакна, се препоръчва да използвате професионални почистващи услуги. Качествено мокро почистване е много трудно да се постигне в домашни условия, без професионална техника. А в същото време добрата поддръжка е много важна за добрия външен вид на килима и неговата дълготрайна употреба.

Помнете, че колкото по-добре се грижите за него, толкова по-дълго ще се радвате на добрия му външен вид. Добрата структура на нишките ще се запази, а цветовете няма да избледнеят. И най-важното, никой от семейството или гостите ви няма да рискува да се нарани на остри твърди частици, попаднали в него или пък да се сдобие с алергия, или друго заболяване, причинено от болестотворни бактерии, които не са били унищожени навреме.

Сподели

Абонирайте се за нашия newsletter