Какво трябва да направим, ако в дома ни се появи плесен ?

23.09.2020

Какво трябва да направим, ако в дома ни се появи плесен ?

Влагата в дома е основната причина за появата на мухъл. Ако забележите потъмняване на стените в ъглите, отлепени части от тапети, издут паркет или влошен вид на тавана, това е сигурен признак, че в дома ви се е настанил мухъл. Наличието му може лесно да се установи по специфичния мирис и е много вредно за здравето на всички в семейството.

Класификация на плесенните микроорганизми и вредното им влияние върху човешкия организъм

Токсичните гъби са колонии, способни да отделят вещества, опасни за човешкия метаболизъм. Тази група включва така наречената домашна черна плесен. Дори в минимално количество микотоксините те могат да причинят тежки заболявания - белодробен оток, мигрена, отравяне, гадене и повръщане.

Патогенната мухъл също е опасна, защото се настанява вътре в човешкото тяло и провокира развитието на хронични заболявания. Възрастните хора, малките деца и тези, които са с отслабен имунитет по здравословни причини, са особено застрашени.

Алергенните микроорганизми (аспергилус, пеницилус) произвеждат малки спори, които причиняват дразнене на горните дихателни пътища. Това води до появата на алергичен ринит и други респираторни заболявания.

Причини за появата на плесен в дома  

Причините за развитието на колонии от гъбички в къщата могат да са различни - неправилно монтирана вентилация или отопление и други. Ако например въздухът в помещението е застоял, а стените замръзват през зимата, това е едно много сериозно основание за поява на мухъл. Прекомерната влажност е от съществено значение, затова и най-често мухълът се открива в банята, мазето и таванското помещение или кухнята.

Освен че съсипва здравето ни, гъбичната колония може да причини и сериозни финансови щети – да се наложат скъпи ремонти, поради поява на пукнатини в носещите греди, а в някои случаи би могло да се стигне дори до срутване на сградата.

Как се премахва плесен ?

Най-често се третира със специални препарати, съдържащи хлор, при стриктно спазване на мерките за безопасност. Ако микроорганизмите са твърде много, по-добре е да потърсите услугите на специалисти.

Бялата плесен например е огромна заплаха за всяка дървена къща. Засегнатите области трябва напълно да се отстранят, а здравата повърхност да бъде обработена със специални защитни препарати.

Черната плесен или производните ѝ, които променят цвета си по време на производство на спори, възниква на фона на създаването на парников ефект. След като се освободите от колониите, помещенията следва да бъдат добре изсушени и вентилацията да се засили.

Зелените плесени се появяват на места, където има течове от всякакъв произход. Тогава е необходимо внимателно да анализирате възможните фактори, които биха могли да доведат до изтичане на вода.

Синята плесен е изключително устойчива. Увредените зони следва да се освободят от плаката и да се обработят със специализирани продукти.

Народни средства за борба с мухъла

Съществуват и няколко ефикасни начина за премахване на мухъла с подръчни средства:

  •        С 3% оцетен разтвор се третира повърхността на стените - чрез напръскване или с помощта на гъба. Миризмата на оцет изчезва бързо, мухълът - също;
  •        Разтворете чаена лъжичка сода за хляб в половин литър вода и обработете засегнатите повърхности с разтвора;
  •        Борна киселина или амоняк също успешно елиминират гъбичките. Може да се използват и профилактично, като се смесят с вода, в съотношение 1:1. Освен че такъв разтвор премахва мухъла, той ще елиминира и неприятните миризми.

Сподели

Абонирайте се за нашия newsletter