Пролетно почистване

20.03.2020

Професионално пролетно почистване

Пролетно почистване - сами или с професионалист

Пролетта е вече тук, така че е време да се активизираме и да организираме пролетното хигиенизиране. Разбира се, както всяко друго основно почистване, пролетното също изисква доста усилия. В случай че не искате да поемате рискове и разчитате на перфектно свършена работа, винаги можете да се обърнете към фирма за професионално почистване. Само за по-малко от ден вашият дом ще блесне от чистота, тъй като професионалистите имат не само голям опит, но и разполагат със съответната професионална техника.

А работата никак не е малко. Нека проследим основните принципи и стъпки при пролетното хигиенизиране и тогава вие сами ще решите дали искате да се заемете сами, или предпочитате да се доверите на експертите.

Пролетно почистване - основни принципи

Основното почистване на къщата, в това число и пролетното, винаги трябва да започне от най-отдалечената стая, като постепенно се придвижваме към най-външната част, по посока на часовниковата стрелка (може и обратно на нея).

Защо се прави това? Защото кръговото движение няма да ви позволи да пропуснете нищо. Казано по друг начин, най-често чистенето започва от спалнята и хола и завършва с кухнята и банята.

Когато почиствате пък отделните стаи, правилото е да започнете от най-отдалечената от вратата точка и да се движите отново в кръг.

Когато говорим за отделните зони, които предстои да се почистят, то там важи друго правило – почистване в посока отгоре надолу. С други думи, първо трябва да избършете праха от всички повърхности, да подредите стаята и едва след това да пристъпите към измиването на пода.

Същият принцип е важен за изчистване на всякакви вертикални повърхности. Първо напръскайте почистващото средство отгоре надолу, след това го разпределете с гъба (също отгоре надолу) и накрая измийте и изплакнете повърхността от върха надолу.

По отношение на сухо и мокро почистване, то първо следва да направите сухо и чак след това мокро почистване.

Просто съберете всичките почистващи средства и оборудване на едно място, преоблечете се в подходящи дрехи, запасете се с ентусиазъм и следвайте тези стъпки:

  •        Отворете прозорците, за да не вдишвате химикалите от почистващите средства; 
  •        Отстранете всички завеси и щори и ги отделете за пране;
  •        Съберете всички боклуци в чували за смет (развалена храна, празни буркани, скъсани чорапи, счупени и просто ненужни вече неща), а след това           изнесете торбите навън;
  •        Почистете паяжините от тавана;
  •        Приберете по местата разпръснатите из къщата вещи;
  •        Измийте прозорците;
  •        Минете с мокра или пък със суха кърпа стените, според покритието;
  •        Избършете праха от всички повърхности и ги забършете с мокра кърпа, напоена в почистват препарат /според типа повърхност/;
  •        Почистете подовата настилка.

Тези стъпки следва да се изпълнят за всяко едно помещение поотделно, като разбира се, се съобразяваме със спецификите му.

От всичко казано дотук се вижда, че пролетното почистване е наистина трудоемка задача. Затова и най-често сме склонни да я отлагаме, като така неминуемо вредим на здравето си, както и на здравето на нашите близки. Психологическият момент също не трябва да се пренебрегва – когато човек живее в чиста и подредена среда, той се чувства много по-спокоен и ежедневието му далеч по-ползотворно.

Затова, ако мислите, че ще се забавите твърде много или не сте готови да вложите усилия в пролетното почистване, по-добре оставете тази трудна работа на професионалистите. Ще останете много по-доволни от резултата, а и ще спестите сили и енергия, които може да вложите в далеч по-важни неща.

Сподели

Абонирайте се за нашия newsletter