Трикове как лесно да изчистим хладилника

10.10.2019

Почистване на хладилник  

Едва ли някой може да си представи какъв би бил животът ни, ако не беше хладилникът! Този така важен домакински уред често е пренебрегван, когато стане въпрос за почистване, макар че хигиената му е в основата на човешкото здраве. Експертите по професионално почистване дават няколко ценни съвета, с които по-бързо и лесно да се справим с почистването на хладилниците у дома.

Създайте си организация преди почистването на хладилника

Планирайте почистването му преди пазаруване. Заедно с фризерът трябва да бъдат изпразнени преди размразяване и почистване, а винаги по-лесно когато имаме по-малко продукти за вадене. Не забравяйте да проверите срока на годност на всички продукти - често се случва да забравяме за отдавна забравени покупки.

Най-бързия начин да почистим хладилника

Разтвор от вода и оцет е най-бързият и ефективен начин за почистване. Извадете рафтовете и напръскате обилно вътрешността със сместа с  пулверизатор. Изчакайте да престои  и след това просто забършете с навлажнена кърпа. Този разтвор не само върши чудеса в отстраняването на замърсяванията от вътрешността, но и придава аромат на свежест.

Почистване на хладилника със сода бикарбонат

Содата също е много ефективна, когато става въпрос за почистване на хладилник. Агресивните почистващи препарати много често оставят след себе си неприятна миризма, която бива поемана от хранителните продукти. С използването на сода бикарбонат този проблем изчезва. Ако вътрешността не е много мръсна, просто я избършете с напоена в разтвора кърпа и подсушете. Ако има упорити петна, намокрете ги и оставете да престои няколко минути.

Как да премахнем неприятната миризма от хладилника ?

Ако доловите неприятна миризма, първо проверете дали няма останали развалени храни. Почистете го основно, включително и дренажните тръби. Ако миризмата остава, опитайте следните трикове:

  • Смляно кафе, оставено в отворена тавичка ще абсорбира неприятните миризми, и ще придаде невероятен аромат на кафе. Активен въглен или разтворена овесена каша, оставени открити, вършат същата работа.
  • Помучна вата, напоена с ванилия, ще придаде сладък ванилов аромат.
  • Срежете половинка  лимон и го оставете с лице надолу, за да замирише на цитрусови плодове. Същият резултат ще постигнете  с портокал или грейпфрут.
  • Използвайте херметични съдове за храна, които не позволяват миризмите да се смесват.

Как лесно да почистим уплътненията на хладилника ?

Уплътненията често задържат трохи и остатъци от храна. Използвайте разтвор от вода и оцес. Вземете тъп нож и около него навийте чиста кърпа. Потопете я в разтвора и старателно почистете отворите на уплътненията, след което подсушете със суха кърпа.

Как да почистим фризера ?

Изпразнете фризера и на дъното му поставете суха кърпа, която да поеме остатъците от вода. Оставете вратата на фризера отворена, размразете го напълно, като през това време съхранявайте продуктите във фризерната чанта. Почистете основно с разтвор от вода и оцет и подсушете. Редовното премахване на новообразуван лед във фризера подобрява работата му и предотвратява честата нужда  от размразяване.

Не пренебрегвайте чистотата във вашия хладилник. Храната е благоприятна почва за развитие на различни бактерии, които могат да застрашат здравето ви.

Сподели

Абонирайте се за нашия newsletter